Jordgubbs- och rabarberpaj
js@ndblom.se 6/17/2025
  1. mördeg (för en ganska stor form, kan reduceras till 3/4 för vår blåa)
    1. vispas fluffigt
      1. 80 g äggula (ca 4)
      2. 160 g råsocker (viktigt för konsistensen med de grova kornen)
    2. siktas över äggblandningen, blandas i försiktigt
      1. 225 g vetemjöl
      2. 5 g bakpulver
    3. 200 g rumsvarmt osaltat smör
    4. 2 nypor salt
  2. smuldeg
    1. vispas ihop
      1. 300 g råsocker (viktigt även här)
      2. 200 g osaltat smör
    2. blandas i med fingrarna
      1. 175 g vetemjöl . 100 g rågflingor (eller möjligen havre)
  3. frukt
    1. 500 g färska delade jordgubbar
    2. 500 g rabarber skalade och tärnade (ev pocherade i 1 l vatten med lite citronsaft och socker)
  4. metod
    1. smöra form
    2. tryck ut mördeg och lämna minst en centimeter upp till kanten pga resningen i ugnen
    3. häll i frukt
    4. täck med smuldeg
    5. varmluft 160° 1h och sedan 140° 1h