Jordgubbs- och rabarberpaj
js@ndblom.se 6/17/2025
- mördeg (för en ganska stor form, kan reduceras till 3/4 för vår
blåa)
- vispas fluffigt
- 80 g äggula (ca 4)
- 160 g råsocker (viktigt för konsistensen med de grova kornen)
- siktas över äggblandningen, blandas i försiktigt
- 225 g vetemjöl
- 5 g bakpulver
- 200 g rumsvarmt osaltat smör
- 2 nypor salt
- vispas fluffigt
- smuldeg
- vispas ihop
- 300 g råsocker (viktigt även här)
- 200 g osaltat smör
- blandas i med fingrarna
- 175 g vetemjöl . 100 g rågflingor (eller möjligen havre)
- vispas ihop
- frukt
- 500 g färska delade jordgubbar
- 500 g rabarber skalade och tärnade (ev pocherade i 1 l vatten med lite citronsaft och socker)
- metod
- smöra form
- tryck ut mördeg och lämna minst en centimeter upp till kanten pga resningen i ugnen
- häll i frukt
- täck med smuldeg
- varmluft 160° 1h och sedan 140° 1h